Skip to main content

Történelem

A MASPED Csoport zászlóshajója a 2001-ben megalakult MASPED Logisztika Kft.

Dolgozzon velünk!

MASPED Csoport:

A MASPED Csoportot az 1948-as alapítása óta a megbízhatóság, szakértelem és pontosság jellemzi. A több mint 70 év szakmai tapasztalata valamint az innovatív gondolkodás ötvözete egyetlen cél érdekében történik: az Ön kényelméért és kiszolgálásáért. Társaságaink számára kiemelten fontos a társadalmi felelősségvállalás, szakmai szervezetekben való aktív részvétel, a fenntartható, etikus üzleti gondolkodás. A MASPED Csoport sikeres befektetései meghatározó szerepet játszanak a szállítmányozás, az ingatlanhasznosítás és a turizmus területén is. Bővebben

MASPED Logisztika Kft:

A Csoport zászlóshajója a 2001-ben megalakult MASPED Logisztika Kft., önálló gazdasági egységként végez logisztikai és vámügynöki tevékenységet.

A társaság által üzemeltetett Észak-Pesti Logisztikai Központban közel 14.000 m2-en az M3 és a 2/A utak csomópontjában a raktározás-logisztikai szolgáltatások széles palettáját nyújtjuk megbízóink számára. Az Észak-Pesti terminál ad helyet az Észak-Pest Térségi Fővámhivatal illetékességi területén működő I. típusú vámudvarának is. A közvetlen vámhivatali jelenlét jelentős segítséget nyújt a térség gazdálkodói számára az elektronikus, illetve a helyi eljárásokból kizárt folyamatok lebonyolításának tekintetében, egyúttal biztosítja a vámszolgáltatást igénylő ügyfelek számára a folyamatos szakmai segítséget, közreműködést és tanácsadást.

A Csepeli Szabadkikötőben található a cég központi terminálja a MASPED PORT Logisztikai Központ, ahol műszaki korszerűsítést és a raktárkapacitások bővítését követően mintegy 33 000 m2 raktárterületen, a közúti, vasúti és vízi közlekedési kapcsolatokat kihasználva, minőségi logisztikai szolgáltatásainkkal állunk megbízóink rendelkezésére. A terminált érintő legújabb fejlesztésünk a 2018. októberében átadott új a mai logisztikai igényeknek teljeskörűen megfelelő 10 000m2-es magas raktárunk.

A MASPED Csoport történelme

 

1948: A kormány határozata alapján megalakul és megkezdi működését a cég, MASPED Magyar Általános Szállítmányozási Rt. néven.

1954: Állandó képviselők kiküldése a fontosabb európai kikötőkbe.

1967: A FIATA állandó tagjává válik a cég. Megnyílik a rostocki képviselet.

1968 – 1974: Megalakulnak a légi és konténeres osztályok és megkezdi működését a csepeli gyűjtőraktár.

1979: A MASPED nyugdíjas vezérigazgatóját, Antal Györgyöt választják a FIATA elnökévé.

1982: Megalakul a Hungarocamionnal közös vállalat a Hungarosped, melynek feladata a konténeres szállítmányozás.

1989: Megalakul a Magyar Szállítmányozók Egyesülete, melynek elnöke Gelencsér Kálmán a MASPED vezérigazgatója lesz.

1991: Elkezdődik a cég privatizációja, megalakulnak az első önálló leányvállalatok (MASPED-Trias, MASPED-EXPO Kft., Mafracht).

1992: Ismét részvénytársaságként működik a Masped, neve innentől MASPED Első Magyar Általános Szállítmányozási Részvénytársaság. Elnök-vezérigazgatója Kautz István, akit a Magyar Szállítmányozók Szövetsége elnökévé is megválasztanak.

1993: Kiépül a cég vidéki kirendeltség hálózata. Vegyes vállalat alakul Moszkvában és Minszkben.

1995: Tovább folyik a terjeszkedés a keleti piacokon. Vegyes vállalatokat alakít a cég Oroszországban, Belorussziában, Litvániában, Lettországban és Kazahsztánban.

1996: Megalakul a cég rotterdami képviselete.

1998: Októbertől a cég zártkörű részvénytársaságként működik tovább.

2000: A MASPED átszervezi tevékenységét, az egyes szállítmányozási tevékenységeket önálló leányvállalatok végzik tovább. Megalakul a MASPED-SCHENKER Légi és Tengeri Szállítmányozási Kft. Megalakul a MASPED ingatlanhasznosítási üzletága.

2003: A DB Schenker AG. 49,9 %-os részesedést szerez a MASPED-SCHENKER Légi és Tengeri Szállítmányozási Kft-ben.
A MASPED CAMION Kft-be új tulajdonos lép be, és a cég neve ettől az időponttól kezdve MASPED TLOG Közúti Transzport Logisztika Kft.

2004: Az ÉSZAK-PESTI LOGISZTIKAI KÖZPONT alagi telephelyén MASPED VÁMUDVAR néven megnyílik a cég korszerű vámszolgáltatási központja

2005: A tevékenységét megszüntető MASPED-RAIL szerződésállományát január 1-től a DB Schenker AG.-vel közösen alapított cég, a MASPED-RAILOG Kft. veszi át. A cég létrejöttével a cég vasúti tevékenysége a Deutsche Bahn érdekeltségi köréhez kapcsolódik.
A csepeli bázisra költözik a MASPED Logisztika Kft. A raktárak és az irodaépület felújítása után MASPED PORT néven működik tovább a csepeli logisztikai központ.
Beolvad a MASPED LOGISZTIKA Kft-be a MASPED BTL Kft., a MASPED TT ZÁHONY Kft. és a MASPED RAIL Kft.
A nyár folyamán megkezdi működését az ANNAGORA PARK Bevásárlóközpont.
Júliusban megnyílik Siófokon a négycsillagos HOTEL AZÚR, melyben részvénytöbbséggel tulajdonos a MASPED Zrt.
Befejeződik a balatonfüredi Horváth Villa rekonstrukciója a MASPED résztulajdonában lévő AL HOLDING irányításával.

2006: A DB Schenker AG. 50-50%-os részesedést szerez a MASPED-SCHENKER Légi és Tengeri Szállítmányozási Kft.-ben és a MASPED-RAILOG Vasúti Szállítmányozási Kft-ben.
A MASPED-SCHENKER Kft. megvásárolja a HUNGAROCARGO Kft-t.
A MASPED TLOG Közúti Transzport Logisztika Kft. leányvállalatokat hoz létre Romániában és Szlovákiában.
Az EUROSPED Zrt. Romániában és Moldáviában alapít cégeket.
A MASPED PORT területén megépül egy 6300 m² alapterületű, hőszigetelt magasraktár.
Júliusban megnyitja kapuit az ANNAGORA AQUAPARK Balatonfüreden.

2007: Megalakul a MASPED RAIL CARGO Magánvasút Zrt..

2010: A MASPED Zrt. eladja a MASPED-RAILOG Kft. és a MASPED-SCHENKER Kft. cégekben meglévő részesedéseit az eddigi másik részvényes, a DB Schenker AG-nak. Ezzel a lépéssel a két cég beolvad a Schenker Kft-be – és így a közvetlen vasúti, légi és tengeri szállítmányozási ágazat kikerül a MASPED- portfolióból, ezzel lezárul a szállítmányozási portfolió konszolidációja.

2012: Összeolvad a MASPED Logisztika Kft. és a MASPED-EXPO Kft.

2013: Az EUROSPED Zrt. árbevétele meghaladja a 9 milliárd forintot. Kialakul a MASPED szállítmányozási portfólió jelenlegi struktúrája

2014: A Szegedi Ipari Logisztikai Központ és Ipari Park területei értékesítésre kerülnek

2015. március 9.: 67 éves korában elhunyt Kautz István a MASPED Zrt. elnök-vezérigazgatója, a Magyar Szállítmányozói és Logisztikai Szolgáltatók Szövetségének tiszteletbeli elnöke. 1971. május hó 11-től dolgozott Társaságunknál különböző vezetői pozíciókban, 1992-t követően haláláig a MASPED Zrt elnök vezérigazgatója. Kiemelkedő munkássága meghatározó jelentőségű a MASPED történelmében valamint a magyar szállítmányozásban egyaránt.. Emlékét örökké megőrizzük.

2017. július 28.: A Nagy György érdekeltségébe tartozó Westbay Csoport jelentős mértékű részesedést szerez a MASPED Első Magyar Általános Szállítmányozási Zártkörű Részvénytársaságban.